eIDAS 2.0 en de digitale ID-Wallet gaan ons leven een stuk gemakkelijker maken, met meer controle over onze eigen gegevens en een veiliger gevoel online. Dat is toch fantastisch?

Op 29 februari 2024 heeft het Europees Parlement de herziening van de eIDAS-verordening (910/2014) aangenomen, een van de meest belangrijke Europese verordeningen als het om de digitale identiteit van de burger gaat.

De Europese Commissie had drie jaar geleden het voorstel ingediend dat burgers controle moeten hebben over hun eigen gegevens, dat heeft nu een officiële erkenning gekregen. De herzieningen van het eIDAS 2.0-voorstel zijn aangenomen. Dit verenigt de standaarden voor digitale-identiteitsdiensten Europa breed. eIDAS 2.0 introduceert met name de Digital ID-Wallet. Deze ID-Wallet bundelt al onze digitale inloggegevens in één app op onze telefoon, wat een grote verandering betekent voor hoe we onze digitale identiteit in Europa gebruiken.

Als burger krijg je dan de mogelijkheid om zelf te bepalen wat, wanneer en met wie je je gegevens deelt. Je kan de gegevens die de overheid over jou verzamelt, digitaal opslaan in jouw wallet en deze naar eigen inzicht delen. Binnen enkele jaren zouden wij dan ook afscheid kunnen nemen van de traditionele gebruikersnamen en wachtwoordcombinaties, en in plaats daarvan één app met sterke beveiliging op onze telefoon gebruiken om in te loggen bij diverse dienstverleners zoals de overheid, banken, energiemaatschappijen en grote webshops.

Voor dienstverleners betekent de introductie van eIDAS 2.0 en de digitale ID-Wallet dat zij gereed moeten staan om deze nieuwe manier van identificatie en toegang te accepteren. Zij moeten hun systemen en processen aanpassen om ervoor te zorgen dat ze klaar zijn voor de acceptatie van digitale ID-wallets. Dit is niet alleen een vereiste, maar biedt ook een kans om de dienstverlening te verbeteren, de klanttevredenheid te verhogen en de veiligheid van online transacties te verstevigen. Dienstverleners die snel en efficiënt op deze verandering inspelen, zullen vooraan staan in de digitale toekomst.

Samenvattend is de Europese erkenning van de digitale ID -Wallet een belangrijke stap richting een veiligere en gemakkelijkere digitale toekomst voor alle EU-burgers. EU-lidstaten hebben nu 24 maanden de tijd om hun digitale portemonnee beschikbaar te stellen, wat ongetwijfeld de manier waarop we online interacteren zal transformeren.

Over ons

Davinci Conclusion werkt samen met de markt aan slimme digitale oplossingen om processen in de financiële sector efficiënter, toegankelijker, makkelijker en transparanter te maken. De kennis van eIDAS en de toekomstige Wet Digitale Overheid komt voort uit de projecten die we uitvoeren en ons uitgebreide netwerk. Zo kunnen we met raad en daad bijstaan rondom digitale identificatie en ondertekening op het allerhoogste betrouwbaarheidsniveau. Wilt u weten wat eIDAS betekent voor uw bedrijfsprocessen (bijvoorbeeld AML) en welke voordelen dit biedt? Neem dan contact met ons op.