Ruim een jaar geleden ondertekenden meer dan zestig ketenpartijen uit de hypotheekmarkt het convenant ‘Accepteren hypotheek op basis van alleen brondata’. De ketenpartijen bestaan uit geldverstrekkers,consumentenorganisaties, adviesketens, adviseurs, CRM- en adviessoftwareleveranciers, Nationale Hypotheek Garantie (NHG), Hypotheken Data Netwerk (HDN), servicers, serviceproviders en consumentendataleveranciers. Het gezamenlijke doel is dat adviseurs hun klanten sneller zekerheid bieden. Zo moet het uiterlijk 1 januari 2025 mogelijk zijn om op basis van alleen brondata de hypotheekaanvraag van een doorstromer in loondienst geaccepteerd te krijgen bij een geldverstrekker. Dit ambitieuze streven maakt 2024, met nog zes maanden te gaan, het jaar van de waarheid.
Ketenoverstijgende uitdaging
Een datagedreven strategie implementeren vraagt veel van een organisatie. Het heeft immers niet alleen te maken met beleid, maar ook met de techniek en interne processen. Daarbovenop komt nog dataminimalisatie. Om de streefdatum van het bronconvenant te behalen, moeten alle partijen in de hypotheekketen in actie komen. Een ketenoverstijgende opgave dus, waarbij de tijd dringt. Als regisserend probleemoplosser is dit precies waar Davinci Conclusion goed in is: partijen helpen bij een transitie en hen verbinden aan andere betrokken partijen, om zo tot een duurzame samenwerking te komen. We doen dat door te bouwen aan vertrouwen in technologie en aan vertrouwen tussen de onderlinge partijen. Dit resulteert in een non-concurrentiële samenwerking. Bij eerdere ketenoverstijgende initiatieven zoals ‘Zorgeloos Vastgoed’ en ‘Sneller Zekerheid’ is Davinci Conclusion hierin ook geslaagd.
Veel expertise en kennis
Binnen de markt zorgt overstappen naar het gebruik van brondata nog voor aarzeling. De koplopers, de grote geldvertrekkers, maken hier echter al gebruik van. Er is dus al veel expertise en kennis beschikbaar. Met de methode Sneller Zekerheid, bieden we iedere organisatie een weg naar een gemakkelijke en tijdbesparende implementatie. Zo is het mogelijk om van het gebruik van documenten over te stappen op het gebruik van (gevalideerde) data: de nieuwe benadering van hypotheekacceptatie. Hoewel zes maanden een korte tijd lijkt voor een dergelijke implementatie, hoeft dit geen tijdrovend proces te zijn.
Streven naar universeel beleid
Behalve individuele aanpassingen in het proces, ligt er voor de diverse partijen nog een uitdaging. Er moet namelijk universeel beleid komen voor alle vier de domeinen van brondata – inkomen, onderpand, identificatie & verificatie en verplichtingen & vermogen. Overeenstemming over consumentidentificatie en uniform gebruik van de digitale koopovereenkomst is hierbij een vereiste. Consumenten en adviseurs moeten digitale documenten bij alle geldverstrekkers kunnen indienen. De klantreis moet starten vanuit brondata. Ook hierbij is Davinci Conclusion bij uitstek de partij die hierin het voortouw kan nemen.
Het resultaat is een absolute mijlpaal
Alle aanpassingen leiden tot een sneller en efficiënter hypotheekaanvraagproces, met een positieve uitwerking op de consumenttevredenheid. Geldverstrekkers die al werken vanuit brondata, zien een versnelling van 25% in het hypotheekacceptatieproces en een 9% hogere conversiegraad: opmerkelijke verbeteringen. Een datagedreven strategie binnen de hele sector zal voor de consument voor nog positievere gevolgen zorgen. Als de ambitie om de hypotheekaanvraag van een doorstromer geaccepteerd te krijgen bij een geldvertrekker op basis van brondata volbracht wordt, is dat de grootste mijlpaal in de afgelopen twintig jaar van de hypotheekmarkt. De uitvoering van het brondataconvenant zorgt voor zichtbare impact, en daar dragen wij graag aan bij.
Ongekende mogelijkheden
Het gebruik van brondata biedt nog veel meer mogelijkheden. Zeker wanneer data gecombineerd wordt. Zo kan de combinatie van PSD2 met andere bronnen bijvoorbeeld zorgen voor veel inzicht in het vermogen van de consument, en het beeld van het loondienstinkomen kan uitgebreid worden door de combinatie van PSD2 en IBL. Consumenten kunnen nog sneller zekerheid krijgen door een datagedreven strategie die gegevens logischer en efficiënter benadert. De mogelijkheden voor de toekomst zijn ongekend. Laten we daarom met elkaar beginnen om de datum van 1 januari 2025 te halen.
Wil je ook bij jouw organisatie de Davinci Conclusion-methodiek toepassen om tijdig brondata te implementeren? Neem dan contact op met Ronald van der Have.