Een samenwerkend ecosysteem in plaats van opgelegde wetgeving
eIDAS creëert een ecosysteem waarin drie partijen samenkomen:
- Databronnen, zoals overheden, die identiteitsgegevens leveren.
- Dienstverleners, zoals banken en hotels, die deze gegevens nodig hebben.
- Burgers, die eigenaar blijven van hun gegevens en deze delen via de EUDI-wallet.
Om eIDAS te laten werken, is samenwerking cruciaal. Dienstverleners moeten gegevens uit de EUDI-wallet accepteren en databronnen moeten zorgen voor toegankelijke en betrouwbare gegevens. Zonder die samenwerking blijft eIDAS slechts een mooi idee.
Een klassiek kip-en-ei-verhaal
Het succes van het eIDAS-ecosysteem hangt af van zowel de inzet van databronnen als de adoptie door dienstverleners. Als bedrijven de EUDI-wallet niet omarmen, zullen burgers deze niet gebruiken. En zonder actieve deelname van beide partijen wordt het voor databronnen minder interessant om hun data breder beschikbaar te stellen.
Gelukkig zijn er al stappen gezet. Onder andere overheden, uitvoeringsinstanties en technologiebedrijven werken hard aan het ontsluiten van data en het ontwikkelen van wallets. Maar staan dienstverleners al in de startblokken om digitale identiteiten en handtekeningen toe te passen?
Het antwoord is simpel: dit is hét moment om uit de startblokken te komen. Want eerlijk is eerlijk, een kopie van een paspoort of een gescande handtekening kan echt niet meer.
Wat betekent dit voor jouw organisatie?
Als dienstverlener speel je een sleutelrol in het succes van eIDAS. Tussen nu en twee jaar staan jouw klanten aan de balie met een EUDI-wallet. De vraag is: ben jij er klaar voor?
Burgers worden kritischer – en dat moeten ze ook zijn
De druk op bedrijven groeit, want consumenten beginnen meer te eisen. Met name slachtoffers van identiteitsfraude worden kritischer over hoe en waarom bedrijven hun gegevens gebruiken. Steeds vaker zullen klanten vragen waarom er nog steeds een kopie van een paspoort nodig is, of waarom digitale identificatie niet mogelijk is. Deze kritische houding helpt het eIDAS-ecosysteem vooruit. Als dienstverlener kun je hierop inspelen door nu al veilige digitale oplossingen te implementeren en een voortrekkersrol te pakken.
Drie stappen om eIDAS te omarmen:
- Onderzoek de impact: Analyseer hoe eIDAS jouw processen kan verbeteren. Denk aan besparingen in tijd en kosten dankzij efficiëntere KYC-processen op basis van geverifieerde brondata.
- Werk samen met databronnen: Zorg dat je toegang krijgt tot de benodigde gegevens en richt veilige en efficiënte datastromen in.
- Stap over op digitale identificatie en ondertekening: Begin nu met de implementatie van eIDAS-tools om voorop te lopen in jouw sector.
Waarom nu actie ondernemen?
Burgers vragen zich steeds vaker af waarom ze onnodig persoonlijke gegevens delen. Dit biedt jouw organisatie de kans om vertrouwen te winnen door veiliger, efficiënter en transparanter met klantgegevens om te gaan. Bovendien help je mee om identiteitsfraude te verminderen én je processen te optimaliseren. Kortom: kritische klanten maken jouw bedrijf beter – als je bereid bent in actie te komen
Samen bouwen aan een sterk eIDAS-ecosysteem
eIDAS biedt enorme kansen voor bedrijven. Het is niet alleen een oplossing voor een digitaal probleem, maar ook een manier om vertrouwen en innovatie te stimuleren. Bij Davinci Conclusion helpen we dienstverleners om eIDAS niet alleen te begrijpen, maar ook te implementeren. Samen maken we van eIDAS een ecosysteem dat past bij de toekomstvisie van de Europese Unie: vertrouwen, efficiëntie en veilige data-uitwisseling.
Wil je weten wat eIDAS voor jouw organisatie kan betekenen? Neem contact met ons op.